technologie

belofte inlossen

 

ZEL lost de belofte in met de inzet van de nieuwste generatie containerschepen van PortLiner. De technologie achter de elektrische aandrijving van dit revolutionaire vaartuig bepaalt het cruciale verschil in duurzaamheid. 

 

PortLiner laadt geen stroom met een kabel van de kade. Evenmin het ‘lege’ accupakket in zijn geheel wisselen voor volle batterijen. Deze opties zijn tijdrovend én kostbaar. 

 

De levensduur van reguliere accu’s is beperkt. Daarnaast blijft de initiële productie én de verwerking van batterijen bij einde levensduur ernstig milieubelastend.

Concreet: tijdens het laden blijft de batterij op zijn plaats. De schipper vervangt alleen de vloeistof. Geen kans op verontreiniging, geen veiligheidsrisico’s.  

De balans

Het watergedragen elektrolyt  is voor een periode van minimaal vijftig jaar geschikt voor hergebruik. Zelfs na die tijdspanne levert de alternatieve brandstof nog steeds dezelfde energetische waarde zonder milieubelasting, mits goed onderhouden.

watergedragen electrolyt 

 

De flowbatterij biedt de oplossing. Het ‘tanken’ duurt amper dertig minuten en levert voldoende energie op om meerdere dagen aaneengesloten en beladen te varen. Het non-toxische en onbrandbare elektrolyt wordt op een dedicated ponton keer op keer honderd procent duurzaam elektrisch geladen en overgepompt. De benodigde installaties draaien volledig op wind- en zonne-energie. 

missing link

 

De laatste ontbrekende schakel in het emissievrije logistieke proces is het wegtransport. Elektrische aandrijving is daar aan een stevige opmars bezig. 

Het is wachten op een grotere actieradius voor volledig elektrisch aangedreven zwaardere voertuigen en de green corridor is een feit. In de tussentijd garandeert ZEL onder alle omstandigheden duurzaam wegtransport met een minimale schadelijke emissie. 

Verladers en terminals krijgen met de invulling van de missing link de ultieme kans om versneld duurzaam transport te realiseren. 

Portliner-21.jpg